De speeltrommel draait. De “noten” drukken de lichters omhoog. De andere kant van de lichter gaat naar beneden, hier zit de trekdraad aan vast.De draad gaat omhoog naar het lanceerschakelaarrek op de volgende verdieping. De draad trekt aan de stang. De trekveer (gele pijl) rekt uit. Als de speeltrommel doordraait valt de lichter terug. De veer trekt de stang weer omhoog en deze vliegt hoger dan zijn uitgangspositie en daar wordt de schakelaar (rode pijl) geactiveerd. Op de stang komt nog een verstelbaar schuifgewichtje. De schakelaar geeft het signaal door naar de nieuwe vallende hamer.
Maandelijks archief: september 2015
Wellenbord
In de werkplaats gaat het werk gewoon door. Simon Laudy heeft een “wellenbord” gemaakt. Dit is nodig omdat een gedeelte van de draden vanaf het lichterbed niet recht omhoog kan omdat er een balk in de weg zit. De draden gaan vanaf het lichterbed recht omhoog naar het wellenbord, vlak boven de speeltrommel, en hier wordt de beweging ongeveer 30 cm naar links verplaatst. Het zijn gewoon 12 staven met stripjes erop gelast.
Meer hamers
De hamers zijn bijna klaar. Veel werk, 380 onderdelen, ontelbare hoeveelheid gaten boren en een totaalgewicht van 390 kilo. Iedere klok heeft zijn eigen formaat en gewicht. De hamers zijn aan deze grootte aangepast (Zie een vorig bericht) Alle hamers zijn dus verschillend maar ze werken in principe hetzelfde. Op de foto liggen de hamers, de hamerveren en de consoles op de vloer van de werkplaats uitgestald.
Hamertest
Gisteren zijn de elektromagneten aangekomen. Vandaag zijn de nieuwe hamers voor het eerst tijdelijk gemonteerd. Handig om te kijken of alles wel goed past. Alle hamers zijn immers aangepast aan de grootte van de klok. Ze worden behandeld tegen roest en daarna kan je er natuurlijk niet meer aan slijpen of boren. Een aantal klokken krijgt een dubbele hamer, dit is om sneller achter elkaar dezelfde toon te kunnen spelen. De elektromagneet trekt aan de bovenste stalen lip de hamer omhoog en laat hem weer vallen. De klok slaat. De hamer komt door de veer gelijk weer los van de klok zodat die kan galmen.
Filmpje op YouTube
OPEN MONUMENTENDAG
Zaterdag 12 september is het open monumentendag. De Hippolytuskerk is dan van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Naast het bezichtigen van het prachtige interieur van de kerk kunt u in de toren het eeuwenoude uurwerk zien werken. Elk half uur zal de speeltrommel zijn rondje draaien. Helaas nog zonder de klokken te luiden maar het is toch indrukwekkend om te zien. Helemaal bovenin zijn de Hemony klokken van dichtbij te zien.