We doen er echt alles aan om te zorgen dat het Asingapark aanstaande zondag helemaal vol zit. Het Dagblad van het Noorden plaatst vandaag dit stuk.
Maandelijks archief: augustus 2018
Programma Adrian Gebruers
Hieronder het programma dat de beroemde Ierse beiaardier Adrian Gebruers op 2 september gaat spelen. Het beloofd een bijzonder concert te worden!
- Prelude No. 20, Op. 28 – Frédéric Chopin (1810-1848), arr. Westcott.
- Irish harp music:
- Lord Inchiquin,
- Sheebeg Sheemore & Miss Goulding,
- O’Rourke’s Noble Feast – Turlough O’Carolan (1670-1738).
Blind from childhood, O’Carolan is the most important composer of music for the traditional Irish wire-strung harp. His compositions reflected the contemporary taste of the day, particularly the styles of Italian composers Arcangelo Corelli and his student Francesco Geminiani, who spent some time in Dublin.
De blind geboren O’Carolan is de belangrijkste componist van muziek voor de traditionele Ierse harp, een middeleeuwse harp met metalen snaren. Zijn composities weerspiegelden de vooruitstrevende tijdgeest. Met name de stijl van Italiaanse componisten als Arcangelo Corelli en zijn leerling Francesco Geminiani die enige tijd in Dublin woonden.
- Ballad Op. 65, No. 5,
Sailor’s Song Op. 68, No. 10 – Edvard Grieg (1843-1907).
- Songs my father taught me:
Liedjes die ik van mijn vader heb geleerd:
- Dan Mocht de Beiaard Spelen – Peter Benoit (1834-1901)
- Wij Willen Holland Houwen – Arnold Spoel (1859-1934)
- Morgenwandeling – Veldkamp & de Boer
- Piet Hein – Johannes Josephus Viotta (1814-1859)
- To A Wild Rose – Edward MacDowell (1860-1908)
- Neighbours:
- Greensleeves – English Folksong
- Men of Harlech – Welsh Traditional
- Archibald McDonald – Scottish Traditional
- ‘Tis the Last Rose of Summer – Moore’s Irish Melodies
- Aria – François Couperin (1688-1733)
- Das Klinget So Herrlich, So Schön from Die Zauberflöte 620 –
A. Mozart (1756-1791)
Unless where otherwise stated, all carillon arrangements are by the recitalist.
Tenzij anders aangegeven zijn de arrangementen voor carillon van de beiaardier.
Adrian Gebruers
Op zondag 2 september 16.00 uur komt een van de beroemdste beiaardiers ter wereld bij ons op de Hemony beiaard spelen. Adrian Gebruers is beiaardier van de St. Colman’s Cathedral in Cobh (Ierland). Dit wordt een heel bijzonder concert! Meer informatie volgt.
Hieronder zijn biografie:
ADRIAN PATRICK GEBRUERS
De vader van Adrian Gebruers was in het begin van de vorige eeuw stadsbeiaardier in Antwerpen. In 1925 verhuisde hij naar Cobh in Ierland om daar beiaardier te worden van de kathedraal aldaar. Vader Gebruers trouwde met een Ierse vrouw. Later werd zoon Adrian zijn opvolger. Daarmee is Adrian de eerste in Ierland geboren beiaardier.
Adrian studeerde af aan de Nationale Universiteit van Ierland en studeerde aan het gemeentelijk conservatorium in Cork. Vader Staf Gebruers gaf hem zijn eerste beiaardlessen. Later bezocht hij de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen.
Adrian is nu al 48 jaar verbonden aan St. Colman’s Cathedral in Cobh, een pittoresk havenstadje aan de zuidkust van Ierland. Hij heeft over de hele wereld zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Rusland, Japan en door heel Europa als gastbeiaardier concerten gegeven. Radio en TV optredens, plaatopnames enz. enz.
Adrian heeft een aantal reisbeurzen en een onderzoeksubsidie van de Irish Arts Council ontvangen.
Naast zijn werk als leraar carillon studie aan de Universiteit van Cork heeft hij vele functies bekleed in de internationale beiaardwereld. Onder andere meerdere keren voorzitter van de Wereld Beiaard Federatie.
In 2005 werd hij door Paus Johannes Paulus II tot ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote geslagen.
Gebruers is de laatste tijd steeds meer bezig met componeren en het aanpassen van traditionele Ierse muziek voor het klokkenspel.