De beiaardbespeling van zondag 4 november staat in het teken van de herfst.
Vallende bladeren en gevoelens van weemoed worden verklankt in de liederen ‘Autumn leaves’, ‘Windmills of your mind’.
Enige gezangen voor paddenstoel en tuinkabouter, alsmede improvisaties over de kinderliedjes ‘Zie je de kastanjes aan de bomen’ en ‘Tikke takke regen’ zullen ten gehore worden gebracht.
Voor de liefhebbers van barokmuziek een prachtige Ciacona van Buxtehude en de bespeling wordt afgesloten met de hit: ’t Is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox.
Veel luisterplezier!
Henk Veldman
Maandelijks archief: oktober 2018
Rondleiding in de toren
De kerk is al een poosje onderdeel van het “Grootste museum van Nederland” en is overdag vrij te bezichtigen. De toren is normaal gesproken gesloten. Met ingang van zondag 4 november gaat de commissie een rondleiding verzorgen. Op iedere eerste zondag van de maand start de rondleiding om 13.30 uur bij de ingang van de kerk, onderin de toren. Om 2 uur begint Henk Veldman aan zijn maandelijkse bespeling en tijdens de rondleiding kunt u Henk zien spelen. De toren is gebouwd in de 14e eeuw en heeft alleen maar smalle en steile trappen. Helaas niet te doen voor mensen die slecht ter been zijn.
Op weg naar boven krijgt u uitleg over het middeleeuwse uurwerk (1561) en de speeltrommel (1862). Er staat ook een moderner torenuurwerk (1950) dat na de restauratie van het originele uurwerk overbodig is geworden. Verder ziet u de luidklok en natuurlijk ons Hemony Carillon helemaal bovenin, met ook nog fantastisch uitzicht.
Toegang gratis.
Zondag 4 november 13.30 uur bij de ingang van de kerk.
Ondestaand filmpje uit 2015 geeft alvast een voorproefje. Er is sinds die tijd wel erg veel veranderd maar dat komt u zelf maar bekijken.
Programma bespeling a.s. zondag
Deze eerste zondagmiddag wil ik de bespeling beginnen met een eigen compositie ‘Geboren ien Hemonystroat’, die is opgedragen aan Derk Smit.
Derk heeft mij op het spoor van de beiaardkunst gezet en daar ben ik hem elke dag dankbaar voor, want het is een heerlijk vak. De compositie is gemaakt voor het Groninger Beiaardboek deel IX, t.g.v. het 25-jarig bestaan van de Stichting Klokkenspel Groningen.
Het is in een licht swingende stijl geschreven en er komt aan het eind een lekkere blues in voor. Kan een zuivere calvinist een blues spelen op een zuivere Hemonybeiaard? Het zijn onmogelijkheden die ik mezelf heb opgelegd, maar die wel voor avontuur zorgen.
Dit lijkt mij een mooi openingswerk van deze nieuwe traditie.
De blues is natuurlijk een rauw treurlied, waar je lekker veel energie in kwijt kunt.
Waar ook getreurd om moet worden is het overlijden van de bekende chansonnier Charles Aznavour. Van hem zijn bekende songs te horen, waaronder ‘She’, ‘Il faut savoir’ en Être.
En verder speel ik muziek uit de bundel: Valerius Gedenkklank. Muziek die de bevrijding na de 80-jarige oorlog bezingt. In een aantal steden in het land (Leiden, Alkmaar) wordt in deze periode het bevrijdingsfeest gevierd.
“Jan Klaassen was Trompetter” zal ook gespeeld worden.