5 mei om 16.55 uur
Maandelijks archief: april 2020
3 mei en 5 mei bespeling
Programma’s bespelingen Hemonybeiaard Middelstum
Henk Veldman
14.00 tot 15.00 uur
Het hele programma onder de foto.
Thema: Bevrijdingsmuziek
3 mei
Volksliederen
-Het Amerikaanse en Canadese volkslied
-Het Wilhelmus
Vrijheidsliederen
-The Battle Hymn of the republic
-The Rythm of Life
-The Gospel of Freedom
Liederen uit de oorlog
-Hot time in the town of Berlin – Bing Crosby
-Lilly Marlene – Marlene Dietrich
Oude bevrijdingsliederen uit Valerius Gedenckklank
-Hoe groot, o Heer, en hoe vervaarlijk – Joseph Butler (? – ca. 1675)
-Wilt heden nu treden,
-De Zilvervloot
Uit: Kun je nog zingen, zing dan mee
-Wien Neerlandsch bloed – J.W. Wilms
-Vlaggelied – W. Smits
-Wij leven vrij – J.W. Wilms
-Mijn Nederland (Waar de blanke top der duinen) – Richard Hol
Moderne bevrijdingsliederen
-Bevrijdingslied 5 mei – Guus Meeuwis
-Lied van de vrijheid – Simone Kleinsma
5 mei
Verzoeknummer programma
Aangevuld met muziek uit de bundel ‘Peace music for carillon’, uitgegeven door
International Network of War Memorial and Peace Carillons (WMPC).
-Prelude for peace – Gerald Finzi (arr. Austin Ferguson)
-Parafrase op ‘Sag mir wo die Blumen sind’- Ludo Geloen
-Zing voor de vrede en vrijheid – Selim Dogru (arr. Klaas de Haan)
-Verleih uns Frieden – Felix Mendelssohn Bartholdy (arr. Bob van der Linde)
-Abide with me/Last Post – William H. Monk (British Army) arr. Jim Nicholls
-Herdenkingsmars (gecomponeerd t.g.v. de vrede 8 mei 1945) – B. Fabrie (arr. Heleen van der Weel)
Toelichting
De muziek die wordt gespeeld komt uit een nieuwe bundel die ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding is verschenen. Het is een initiatief van ‘Peace Carillons’ en opgericht in het Vredespaleis te Den Haag, waar ook een carillon hangt, in samenwerking met de Verenigde Naties.
Meer info: www.peacecarillons.org
Tot half juni iedere zondag bespeling
De Coronacrisis heeft alle cultuur stopgezet. Het Hemony Carillon kan echter gewoon bespeeld worden. We hebben besloten om tot half juni iedere zondag van 14.00 tot 15.00 uur een bespeling te houden. Meestal door onze eigen beiaardier Henk Veldman maar ook streekgenoot Vincent Hensen komt spelen. Dit alles is mogelijk door samenwerking met de Culturele Raad Middelstum en de Stichting Organisatie Oranjeactiviteiten Middelstum
- 27 april Koningsdag
- 3 mei
- 5 mei Bevrijdingsdag
- 10 mei Vincent Hensen “Moederdag”
- 17 mei 16.00 tot 17.00 uur
- 24 mei
- 31 mei 1e Pinksterdag 16.00 tot 17.00 uur
- 7 juni
- 14 juni Tommy van Doorn 16.00 tot 17.00 uur
Zoek een plek om te luisteren in het Asingapark of ergens in de buurt van de toren. Er is plek zat dus niet op een kluitje.
Denk aan de anderhalve meter regel
Radio 1
Koningsdag bespeling 14.00 tot 15.00 uur
Een Koningsconcert op het Hemonycarillon van de Hippolytuskerk van Middelstum. In deze bijzondere tijd ook in Middelstum geen groot feest op Koningsdag. Wel kan er die dag Koninklijke muziek klinken vanaf het Hemonycarillon, beiaardier Henk Veldman laat op Koningsdag van 14.00 tot 15.00 uur een programma horen van Koninklijke melodieën. In zijn keus uiteraard het Wilhelmus maar ook vaderlandse liederen. Ook muziek in opdracht van buitenlandse koningen gecomponeerd komt aan bod, onder andere Music for the Royal Fireworks van G.F. Handel. Tot slot Koninklijke (w)aardigheden als Soldaat van Oranje, Adiós Nonino en Als ik de koning was van Nederland van Herman van Veen, zeer toepasselijk op Koningsdag, een lied over de lintjesregen.
Henk Veldman zegt over zijn keuze:
In oude tijden hadden de grote koningshuizen dikwijls hofcomponisten. Nederland heeft die traditie nooit gekend, het strenge calvinisme had het niet zo op met muziek, maar in Frankrijk en Engeland waren vooraanstaande componisten aan het vorstendom verbonden.
Francois Couperin, bijgenaamd ‘Le Grand’, heeft in dienst van de Zonnekoning Lodewijk XIV muziek geschreven die tijdens de officiële banketten werd uitgevoerd. De geprogrammeerde suite is voor klavecimbel geschreven en werd uitgevoerd in de hofkapel.
Ook in Engeland leverden veel componisten muziek voor door het hof georganiseerde feesten.
‘Music for the Royal Fireworks’ is een compositieopdracht van Koning George II aan Händel ter gelegenheid van de Vrede van Aken.
Händel pakte royaal uit, het origineel is geschreven met veel koper, houtblazers en slagwerk, dit vanwege de uitvoering in de open lucht , later is het ook voor concertzaal bewerkt met strijkers.
Bij de première, toevallig ook op 27 april (in het jaar 1749), ging er veel mis. Het vuurwerk wilde niet de lucht in gaan maar het decor vloog wel in de brand, waardoor het stuk direct roemrijk de geschiedenis is ingegaan.
De Krönungsmesse van Mozart is van oorsprong als een normale mis uitgevoerd in de kerk, maar kreeg later deze naam omdat het werd opgevoerd tijdens de kroning van keizer Leopold II tot Koning van de Bohemen.
Onze muziekcultuur bezingt traditiegetrouw de overwinning op de Spanjaarden, de vrijheid, dan wel de zegeningen van de Bataafse republiek, maar een koninklijke muziekcultuur is in het nuchtere Holland nooit van de grond gekomen.
Wij zijn het land van de leuke liedjes, de kleine kunst, zoals bijvoorbeeld het rebelse lied van Herman van Veen ‘Als ik de koning van Nederland was’.
Natuurlijk mag de heerlijke tango van Piazzolla niet ontbreken, hoewel geschreven bij het overlijden van zijn vader, is deze tango later bekend geworden als de ‘Royal Tango’ bij het huwelijk van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.
Er is genoeg ruimte rond de kerk en in het Asingapark om van dit concert te genieten, houdt een veilige corona afstand,