Zondag 6 september bespeling

Zondag 6 september is het weer zover…Henk Veldman bespeelt ’s middags van 2 tot 3 het Hemony Carillon. Hieronder het programma met een toelichting van Henk Veldman.

Download het programma

Programma bespeling Hemonybeiaard Middelstum
Henk Veldman
6 september Aanvang 14.00 uur.

Thema: Goud van oud
Luitmuziek van Nicolas Vallet, Anthony Holborne, Francis Cutting en John Dowland.

Nicolas Vallet (1583-1642)

-La Valette
-Courante de Mars
-Allemande: Fortune helas pourquoy
-Prelude
-Passameze
-Gaillarde

Anthony Holborne (c. 1545-1602)

-The Maydens of the Countrey
-Pavana (Amoretta)
-Almaine

Francis Cutting (1571-1596)

-Mrs. Anne Markham’s Pavan
-The Galliard to Mrs. Anne Markham’s Pavan
-Almain
-Walsingham

John Dowland (1563-1626)

-Who ever thinks or hopes of love
-If my complaints could passions move
-Dear, if you change
-Awake, sweet love, thou art return’d
-Flow my tears
-Fine knacks for ladies

Toelichting

Luitmuziek laat zich uitstekend verklanken op de beiaard. De luit is het instrument uit de renaissance dat goed de humanistische zienswijze weerspiegelt. Was de muziek voordien nog verheven en voornamelijk op het Goddelijke gericht, nu stond de mens en zijn emotie centraal.
Met name het mislukken in de liefde en alle daarbij behorende gevoelens, het verlangen en de gepassioneerde romance, waren zeer geliefde onderwerpen. Het beroemde lied ‘Flow my tears’ werd door alle Europese componisten van die tijd bewerkt, ‘gecoverd’ zou je kunnen zeggen, tot op de dag van vandaag. Ook de Britse artiest Sting heeft er een bewerking op gemaakt.

Volgende bespeling Henk Veldman

Carillonbespeling door Henk Veldman op het Hemonycarillon van de Hippolytuskerk van Middelstum op zondag 23 augustus 2020, 14.00-15.00 uur

Klassieke tophits op het carillon, voor iedereen herkenbare melodieën. Henk Veldman begint met de rustige aria op de G-snaar (Air) van Johann Sebastian Bach, Mozart en Beethoven volgen. Schubert, Mozart en Bach/Gounod hadden hun eigen kijk op Ave Maria, Henk Veldman laat ze alle drie horen. Van Samuel Barber speelt de beiaardier Adagio for strings, dit stuk is ook vertolkt door dj Tiësto, Henk Veldman zal het een stuk rustiger spelen of laat hij zich inspireren door Tiësto ? Tot slot de Bloemenwals van Tchaikovsky en de Second waltz van Shostakovich.

Henk Veldman zegt over zijn keuze:

Bij het samenstellen van een lijst met de tien meest bekende klassieke hits is de kans groot dat de vandaag te spelen werken genoemd worden. Deze hits zijn bekend geworden niet alleen omdat ze het allerbeste van de componist laten horen, maar misschien nog wel meer omdat ze een groot publiek aanspreken. Natuurlijk zou ook de ‘Bolero’ van Ravel of ‘Le sacre du printemps’ van Strawinsky erop moeten staan, maar daar waag ik mij op beiaard niet aan.

Programma zondag 23 augustus 2020, 14.00-15.00 uur
beiaardier Henk Veldman

Thema:
Bekende klassiekers
-Aria op de G-snaar —- Johann Sebastian Bach
-Adagio uit Klarinetconcert KV 622 — Wolfgang Amadeus Mozart
-Für Elise — Ludwig van Beethoven
-Ave Maria —Franz Schubert
-Ave Maria — Wolfgang Amedeus Mozart
-Ave Maria — Bach/Gounod
-Traümerei — Robert Schumann
-Adagio for strings — Samuel Barber
-Canon in D — Johann Pachelbel
-Bloemenwals — Pjotr Iljitsch Tchaikovsky
-The second waltz — Dimitri Shostakovich

We zitten nog steeds met de corona….dus geen open toren tijdens de bespeling.
In het Asingapark is het prima te doen om 1.5 meter astand van elkaar te houden.

Perfecte middag met Bernard Winsemius

Een beetje klamme en hete zondagmiddag in het Asingapark. Er zijn zo’n man of 60 afgekomen op het concert van Bernard Winsemius op de Hemony Beiaard van Middelstum. Iedereen zat, op gepaste corona-afstand, verspreid door het park. Een van die luisteraars was Henk Veldman, onze vaste beiaardier. Hij schreef onderstaand stukje.

Bernard Winsemius met vrouw en kleinkinderen tijdens het concert.

Zondagmiddag jl.  concerteerde de bekende Amsterdamse organist en beiaardier Bernard Winsemius op het Hemonycarillon te Middelstum. Winsemius geldt als een echte barokspecialist en had zijn programma daar goed op afgestemd.
Rond Bach opgebouwd, met daar omheen vroegere muziek van Purcell en Van Eijck en latere van Mendelssohn en Piazzolla. Tot slot een heerlijke wals van de saloncomponist Siegfried Translateur.
Dat is binnen de grenzen van de klassieke tonale muziek zo’n beetje het maximum haalbare op een beiaard in middentoonstemming.
Om met de laatste componist te beginnen: wie de achtergrond kent van de componist –  Translateur was halfjoods en is in 1944 door de SS vermoord – luistert niet met andere oren, maar beziet het later wel met andere ogen. Je hoort volstrekt ongecompliceerde muziek, met van die heerlijke rubato momenten in de aanloop naar steeds weer een nieuwe wals toe, en je weet dat de componist in een concentratiekamp is overleden…
Het is niet te begrijpen. Muziek gaat over metrum en tijd. Hoe zet je een muzikale lijn mooi in de tijd neer. Winsemius beheerst die kunst als geen ander, altijd is er die stuwing en die beheersing van het metrum, in een mooi dynamisch spel waarbij de melodie net iets meer accent behoort te krijgen dan de overige tonen. Wie dat spel goed doseert, maakt muziek. De ruim 60 luisteraars genoten er volop van.
Dan hoor je de Sarabande uit de Luitsuite van Bach en het doet je qua harmonische beweging denken aan het slotkoor uit de Mattheuspassion. Of je hoort een prachtige koraalzetting van Böhm over “O Herzeleid”, waarbij de dramatiek mooi barok is vormgegeven.
Of van die heerlijke luchtige muziek van Jonkheer Jacob van Eyck. Iedereen genoot van de ongedwongen sfeer en van de vrijheid.
En dan blijft het drama van de joodse componist die niets liever wilde dan ongedwongen dansmuziek schrijven, bij de scribent hangen. “Nur wer die Sehnsucht kennt…” De klokken hebben de oorlog overleefd en iedere keer genieten we daar weer van. Het concertseizoen 2020, georganiseerd door de Commissie Hemonybeiaard Middelstum, werd op een zeer hoog muzikaal niveau afgesloten. In het jaar dat we ook “75 jaar na Auschwitz” hebben herdacht. Soms komen de lijnen samen en ik weet niet anders dan het maar zo te benoemen: dat we dankbaar mogen zijn voor de vrijheid muziek te kunnen maken en ervan te kunnen genieten. Sommigen hebben er hun leven voor moeten geven. 

Bernard Winsemius aan het klavier in middelstum
Na afloop een welverdiend applaus van de luisteraars in het park

Carillonconcert door Bernard Winsemius

16 augustus van 16 tot 17 uur

Bernhard Winsemius is emeritus stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Al vaker speelde Winsemius in Middelstum, als geen ander weet hij een prachtige klank uit de klokken van het Hemonycarillon uit 1662 te halen. Voor vandaag een prachtig programma, muziek uit de tijd dat de Hemony klokken werden gegoten van Purcell, Jacob van Eijck, Johann Sebastian Bach, Böhm en uit latere tijd van de componisten Mendelssohn, Astor Piazolla en Siegfried Translateur.

Bernard Winsemius studeerde orgel bij Anthon van der Horst en Albert de Klerk aan het Amsterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
Zijn studies werden bekroond met de Prix d’Excellence voor orgel (1970) en beiaard (1971). De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verleende hem in 1971 de Zilveren Vriendenkrans.
Bernard Winsemius was jarenlang als docent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en als docent beiaard aan de Nederlandse  Beiaardschool. Hij vervulde tal van gastdocentschappen in binnen- en buitenland.
Hij is emeritus-stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en sinds 2012 actief als freelance beiaardier.
In 1981 werd hij samen met Gustav Leonhardt benoemd tot organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, een functie die hij nog steeds vervult.
Hij concerteerde over de gehele wereld en maakte tal van opnames op LP, CD en DVD.

Programma Middelstum 16 augustus

Henry Purcell (1659 – 1695)

  • Musick for a while

Jacob van Eijck (1590 – 1657)

  • Uit ‘Der Fluiten Lusthof’:
  • Engels Nachtegaeltje
  • France Courant

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

  • Uit de Luitsuite nr. 2, BWV 997:
  • Preludio
  • Sarabande
  • Gigue en Double

Georg Böhm (1661 – 1733)

  • “O Herzeleid”

Johann Sebastian Bach

  • Uit Pastorella, BWV 590:
  • Allemande
  • Air

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)

  • Auf Flügeln des Gesanges
  • Lied ohne Worte, op. 38/2, Allegro non troppo

Astor Piazzolla (1921 – 1992)

  • Plus ultra (tango)

Siegfried Translateur (1875 – 1944)

  • Walzerträumerei “Nur wer die Sehnsucht kennt…”

Alle bewerkingen voor beiaard: B.Winsemius

Op Zondag 16 augustus van 16 tot 17 uur is er een Carillonconcert door Bernard Winsemius op de Hemonyklokken in Middelstum