Zondag 3 juli doet Henk Veldman weer zijn maandelijkse bespeling op het Hemony carillon

De toren is open van 13.30 tot 15.00 uur

Zo midden in de zomer kan je op een paar dingen rekenen….Henk speelt zomerhits en als hij dat doet is het altijd mooi weer! Van de “Wandelclub” tot de “Lambada” , De “Ketchup song” en “A night like this” van Caro Emerald en dan ook nog wat bluesnummers, het kan niet op! Een gevarieerd zomers programma.

Een half uur voor aanvang gaat de deur van de toren weer open en bent u van harte welkom om boven te komen kijken naar het uurwerk uit 1561, dat gelukkig nu weer helemaal goed loopt, en de speeltrommel. Maar ook gewoon helemaal bovenin bij Henk kijken hoe hij die zomerhits aan het spelen is.

DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMA

Uurwerk vertoonde kuren

Nadat het zeker een jaar naar behoren had gelopen begon het uurwerk ineens kuren te vertonen. Er bleken meerdere dingen tegelijk aan de hand. Doordat het kroonwiel niet goed rond is en de tanden niet echt regelmatig gevormd waren liep het altijd al onregelmatig. Maar nu begon het zo nu en dan tanden over te slaan. Dan begint het uurwerk dus erg veel voor te lopen. We hebben de as in de draaibank gezet, precies zoals hij in het uurwerk ook draait, en heel voorzichtig alle tanden gelijk gemaakt in de lengterichting van de as.

Daarna was het probleem nog niet voorbij. Het uurwerk heeft nog nooit zo mooi gelopen maar toch stond het iedere keer stil. De opwindmotor liep na het opwinden vast. Dit was met een beetje olie zo verholpen. Daarna ontdekten we een probleem met de slingervanger. Dat is nu ook opgelost. Nu loopt het uurwerk weer zoals het hoort …..eigenlijk beter dan ooit.

Hier het demonteren van het kroonwiel door Simon Laudy
Het kroonwiel na het afdraaien en afslijpen van de punten.

Vanochtend om 9.12 uur onderstaande foto gemaakt en hij loopt 3 minuten voor. En dat is precies zoals het de bedoeling is. Hij loopt standaard voor om ruimte te maken voor het opwinden.

Het uurwerk is gemaakt in 1561 en we houden het aan de praat met zo min mogelijk vervangen van onderdelen. Tenzij het echt niet anders kan worden slijtagegevoelige onderdelen vervangen.

Zaterdagavondconcert door Maurits Bunt

Verslag door Henk Veldman

Beiaardier Maurits Bunt had er duidelijk zin in. Met een kersvers diploma op zak (geslaagd met het predikaat ‘excellent’, want cijfers geven doen ze tegenwoordig niet meer) besteeg hij de toren van de Hippolytuskerk om daar zijn debuut te maken als professioneel beiaardier.
Als vaste bespeler van de Martinibeiaard te Groningen heeft hij de nodige ervaring met de schoonheid van een Hemonybeiaard, maar collega-beiaardiers hadden hem al voorpret gegeven dat de beiaard van Middelstum zonder twijfel de allermooiste Hemony van het land is, de meest gaaf bewaarde, dus zat hij te popelen om het instrument te gaan bespelen. Slechts een minuutje had hij nodig om voorafgaand aan het concert vertrouwd te raken met het instrument. Hij begon zijn concert heel verstandig met een improvisatie. Die kun je immers zelf inrichten, maar al snel werd duidelijk dat hij het instrument toen al helemaal in zijn zak had. Hij opende met een fraaie improvisatie in ‘stylus phantasticus’ (Bach, Buxtehude, Van Noordt kwamen voorbij). Fraaie toccata’s, fuga’s, zangrijke canzones, alles gelardeerd met mooie versieringen en arpeggio’s. Kortom: zo improviseer je op een 17de eeuws instrument. Ook in het literatuurspel, bewerkingen van 17de en 18de eeuwse klavierwerken, bewees hij zijn door en door muzikale aanpak. Met veel energie werd ook veel klank gemaakt en dat kan ook op dit instrument, mits je steeds maar vanuit de losse pols de klepels tegen de klokken aan gooit, dan slaat de klank nooit dood. Eén kritische kanttekening van een kritische luisteraar: af en toe iets meer rust in de afronding van een frase, misschien iets meer spelen met de stilte tussen de regels door. Zeker als je met zoveel plezier en energie speelt, dan maakt een mooie adem het feest compleet. En het was een feest om te luisteren naar Maurits Bunt. Een speler die we zeker vaker zullen horen. Een aanwinst voor de Groninger beiaardcultuur!
Het publiek liet het helaas een beetje afweten, misschien is de zaterdagavond ook nog niet zo vertrouwd of is het tijdstip gewoon te vroeg, maar de luisteraars die er waren genoten met volle teugen. Ook van de lekkere koffie en de cake’s van Harm en Anneke Bos, dan wel van de vele vlinders in het park.

Zaterdagavond 18 juni om 7 uur carillonconcert door Maurits Bunt

Maurits Bunt is, samen met Bob van der Linde, sinds kort de nieuwe stadsbeiaardier van Groningen. Bob heeft een paar jaar geleden al in Middelstum gespeeld. Nu dus de beurt aan Maurits Bunt. Hij heeft een programma samengesteld dat helemaal past bij het Middeleeuwse karakter van het Hemony carillon. Werk van componisten als Bach, Haydn, Buxtehude en Händel komen uitgebreid aan bod. Dat beloofd veel goeds!
Zoals gewoonlijk staan er stoelen in het Asingapark en is er gratis koffie, thee en Groninger koek. Via een beeldverbinding is het mogelijk om in het park de beiaardier op een monitor aan het werk te zien.

ZATERDAGAVOND 18 JUNI VAN 19 TOT 20 UUR

Maurits Bunt

DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMA

Maurits Bunt (*1997) is organist, klavecinist, kerkmusicus en beiaardier. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Codarts conservatorium Rotterdam.
Momenteel volgt hij masterstudies orgel bij Ton Koopman en Hayo Boerema (Codarts) en beiaard bij Frans

Haagen en Christiaan Winter (HKU/Nederlandse Beiaardschool). Daarnaast studeert hij klavecimbel bij Tini Mathot.
Maurits is werkzaam als stadsbeiaardier van Groningen, waar hij de Hemonybeiaard van de Martinitoren bespeelt, en als beiaardier van Epe. Hij is kerkmusicus van de Evangelisch Lutherse kerk in Apeldoorn en programmeur van de serie Bergkerkconcerten Deventer. Als orgel- , klavecimbel- en beiaarddocent is hij verbonden aan de Muziekschool Barneveld en geeft hij privélessen. Tenslotte is hij actief als continuospeler en verbonden aan het Geistliches Consort, dat zich richt op het uitvoeren van oude muziek
.

Open Torendag zaterdag 11 juni

De toren is open van 13 tot 17 uur.

Henk Veldman speelt van 14 tot 15 uur.

Het uurwerk uit 1561 werkt nog gewoon.

Eindelijk kan het weer…..de toren is weer eens open. Door corona en daarna de herstelwerkzaamheden is de toren zeker twee jaar niet toegankelijk geweest. Kom dus kijken naar het uurwerk uit 1561, de speeltrommel uit 1860 en het Hemony carillon uit 1662 of gewoon kijken hoe Henk Veldman het carillon bespeelt.

Henk Veldman over de muziek die hij gaat spelen

Veertien gouden hits uit de romantiek; de periode die de menselijke expressie, het gevoel, het innerlijk voorrang geeft boven wat de staat, de kerk of de burgerlijke moraal voorschrijft. Hetgeen prachtige melodieën oplevert waarin de emotie voorop staat, met een voorliefde voor de natuur, een nostalgische hang naar het verleden en een verheerlijking van de mens als scheppend kunstenaar. De muzikant is niet meer in dienst van het hof of van de kerk, maar is nu als geschoold musicus in dienst van zijn eigen muziek. De keuze van hierboven bevat de kleine pareltjes van de salonmuziek en een paar arrangementen van grote orkestwerken.

DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMA

Ook deze bespeling maakt deel uit van de “Week van de Beiaard”. Dat zijn 7 concerten op beiaarden in de provincie Groningen van 4 t/m 11 juni. Alles wat er op het programma staat in de week van de Groningse Beiaard staat in een door SKG uitgegeven boekje. Af te halen Burchtstraat 14 of downloaden

Download hier het boekje